Elektriciteit-Verlichting

 

Bij uw renovatie- of nieuwbouwproject werken wij in samenspraak met de klant een elektrisch plan op maat uit , alsook een elektrisch dossier nodig voor de keuring.

Volgende diensten behoren tot onze specialiteit:

  • Klassieke installatie
  • Installatie met centrale sturing
  • Domotica
  • Verlichting, ook  uw tuinverlichting
  • Videofonie en parlofonie
  • Automatisatie

Indien uw elektriciteitsnet werd afgekeurd of dient bijgewerkt te worden zorgen wij ervoor dat alles in orde is voor een herkeuring, alsook het tekenen van eendraads- en situatieschema's en een afspraak ter plaatse met een erkende keurder.

Verlichting

De Backer Technics stelt in samenspraak met de klant een lichtplan op , waarna de gewenste verlichting vakkundig wordt geplaatst en voorzien wordt van stroom.

 

Een uitgebalanceerd lichtplan bestaat volgens Delta Light uit vier E’s: esthetiek, economie, ergonomie en ecologie. Het is ook aangewezen om het lichtplan volwaardig deel te laten uitmaken van het bouwproces, omdat het de bouwheer in een latere fase veel geld kan besparen. Eens de lichtpunten en schakelaars zijn voorzien, kan de aankoop van de armaturen nadien gefaseerd gebeuren. Het lichtplan voorkomt dure en vervelende kap- en breekwerkzaamheden.

Nieuwe, moderne woningen hebben grotere kamers die in elkaar overvloeien, minder deuren tussen de ruimtes en grote ramen achteraan die volop licht binnenlaten. Het is aan de verlichting om op deze gewijzigde architectuur flexibel in te spelen.

Esthetiek
Het aanbod van Delta Light aan verlichtingsarmaturen in hedendaags design is zeer uitgebreid. Maar voor een mooie uitlichting dien je ook rekening te houden met een ritmische positionering, het lichteffect, de kleurweergave en de kleurtemperatuur. In een lichtplan worden al deze functionele en decoratieve aspecten van verlichting in kaart gebracht. De wisselwerking tussen wand-, plafond- en vloerarmaturen garandeert daarbij steeds de juiste lichtsfeer of functionaliteit. Of het nu gaat om algemene verlichting, het leggen van accenten of het aanbrengen van oriëntatie, of het louter scheppen van sfeer.

Economie
Een goede keuze en plaatsing van de verlichting, kan het kostenplaatje binnen de perken houden. Zuinige energiebronnen zoals led’s en fluorescentielampen besparen op het verbruik. Ook een dimmer kan soelaas bieden. Een minimum aan lichtregelsystemen en dimbare toestellen horen volgens Delta Light thuis in een lichtplan, net zoals thermostaten bij de verwarming. Een verwarmingsinstallatie brandt toch ook niet altijd op 100%?

Ergonomie
Verlichting moet ook functioneel zijn. Het mag niet verblinden, een storende schaduw werpen of te sterke contrasten veroorzaken. Verlichtingsarmaturen mogen evenmin in de weg hangen en moeten veilig zijn opgesteld. Een ander aspect is de installatie. Is een kapotte lamp gemakkelijk te vervangen? Bij hoge, moeilijk bereikbare plafonds kan het bijvoorbeeld interessant zijn om fluorescentielampen te gebruiken. Gezien de lange levensduur moeten die immers zelden vervangen worden.

Ecologie
Het lichtplan houdt tot slot best rekening met de lichtbron. In ruimtes waar het licht lang blijft branden, is het aan te raden om energiezuinige lampen te gebruiken zoals de led en de fluorescentielamp. Fluorescentielampen – waaronder de spaarlamp – zijn veel zuiniger dan halogeenlampen. Led-lampen veroorzaken dan weer minder afval, en gaan een stuk langer mee.